1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

Επίσημος Ιστότοπος

Πρόσφατα άρθρα

Επισκεψιμότητα

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1
mod_vvisit_counterExθές48
mod_vvisit_counterΤρέχ. εβδομάδα101
mod_vvisit_counterΤελ. εβδομάδα290
mod_vvisit_counterΑυτόν το μήνα1283
mod_vvisit_counterΤελευταίο μήνα1279
mod_vvisit_counterΌλα90614

We have: 1 guests online
Your IP: 10.2.5.13
Mozilla 5.0, 
Today: Απρ 24, 2024

Σχ. 'Ετος 2023-24

 Εκπαιδευτική Εκδρομή στο CERN 

1-4 Νοεμβρίου 2023: 4 ημέρες, 3 χώρες

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας επέστρεψαν από την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στο Cern, το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, με μοναδικές εικόνες και ανεκτίμητες εμπειρίες στις αποσκευές τους. Εκτός από την επίσκεψη στο Cern, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στη Γενεύη και το Μοντρέ (Ελβετία), στο Ανεσύ (Γαλλία) και το Μιλάνο (Ιταλία). Ευελπιστούμε η εκδρομή να επαναληφθεί και την επόμενη σχολική χρονιά με την ίδια επιτυχία!










Επίσκεψη του σχολείου στα ΤΕΦΑΑ

 

   Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Υπαίθριες Δραστηριότητες» του ΤΕΦΑΑ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 η Α΄, Γ΄ τάξεις και η Β΄ τάξη αντίστοιχα επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ και όλοι οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, γνώρισαν και πήραν μέρος πρακτικά σε δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στην ύπαιθρο. Έτσι δοκίμασαν Τοξοβολία και ΣκοποβολήΕναέρια Τροχαλία (JipLine) και Τοίχο ΑναρρίχησηςΣκυταλοδρομία και ποικιλία παιχνιδιών στο Πάρκο Δραστηριοτήτων. Ευχαριστούμε πολύ το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να γνωρίσουν και να εξασκηθούν σε διαφορετικές δραστηριότητες και τους μαθητές μας που συμμετείχαν και έδειξαν καλή συμπεριφορά.

 




ΑΠΟΝΟΜΗ 1ΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΟ 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

 

    Με κάθε επισημότητα και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα απονεμήθηκε στο σχολείο μας (στους συντελεστές και τους μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης, του 1ο Γυμνάσιου Χαλάστρας), το 1ο Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας στην κατηγορία ταινιών τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) για την ταινία με τίτλο: «H Πλάβα του Αξιού και Θερμαϊκού κόλπου», που συμμετείχε στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

    Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο κατάμεστο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-ξενάγηση στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και τον ιστορικό χώρο της Μάχης των Θερμοπυλών, καθώς και επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης και περιήγηση στην Πλάκα και το Μοναστηράκι.

   Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, Λεωνίδας Πλατανιώτης (Φιλόλογος) και Ελένη Χαριτωνίδου (Γερμανικής Φιλολογίας).

Πολλά συγχαρητήρια και εις ανώτερα.

 

 

 

Έκθεση Φωτογραφίας «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης»

στο ΜOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.


Ένα πρωτότυπο, διαδραστικό μάθημα σύγχρονης Ιστορίας.

«Ως ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του AthensPhotoWorld με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του.» (από το δελτίο τύπου).

  Στις 26.9.2023 το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας και οι καθηγήτριες Κουβάτα Δήμητρα, Μπίγκα Μάγδα και Ασλανίδου Δέσποινα διοργάνωσαν εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο ΜOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συνεπικουρεί σχετικό πολιτιστικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

 

Οι μαθητές των Β3 KAIB4 τμημάτων παρακολούθησαν το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Μουσείου, που περιλάμβανε ξενάγηση και ομαδοσυνεργατικές βιωματικές δραστηριότητες, με σκοπό τη γνωριμία με την εμβληματική προσωπικότητα και το έργο του Γ. Μπεχράκη και την ευαισθητοποίησή τους στα κοινωνικά προβλήματα του καιρού μας που απαθανάτισε με τον φακό του ο δημοσιογράφος.


 

Σχ. 'Ετος 2022-23

 Επίσκεψη στη 19η Διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

α. Η Β’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μελέτησαν το μυθιστόρημα «Ξυπόλυτοι ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, εκδ. Πατάκη, το οποίο έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού μυθιστορήματος το 2018. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, με αναφορές στο ξυπόλυτο τάγμα, το Παπάφειο, τα Κάστρα, τις βίλες των Εξοχών, την Αντίσταση και το ακανθώδες ζήτημα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

 

« Οι «Ξυπόλυτοι ήρωες» είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις».

 

β. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Μνημεία-Ιστορικοί Τόποι της Θεσσαλονίκης στις σελίδες της λογοτεχνίας» μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Δ. Κουβάτα και Μ. Μπίγκα επισκέφτηκαν την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 4 Μαΐου 2023. Εκεί συνάντησαν και συζήτησαν στη Γωνιά Εφήβων-Εκπαιδευτικών με τη συγγραφέα Μητσιάλη Αλεξάνδρα για τους «Ξυπόλυτους Ήρωες», και θέματα για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη γνώση της ιστορίας και στη διαμόρφωση υγιούς κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, που τους απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης του βιβλίου.


 

 Εκπaιδευτική επίσκεψη στον Όλυμπο

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «UPCYCLING - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ…… δίνω 2η ΖΩΗ στα αντικείμενα και μια ευκαιρία στο περιβάλλον», επισκεύτηκαν το Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και την Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.


 



Εκπaιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «UPCYCLING - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ…… δίνω 2η ΖΩΗ στα αντικείμενα και μια ευκαιρία στο περιβάλλον», επισκεύτηκαν το Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών στο Λαγκαδά και παρακολούθησαν το πρόγραμμά του. Είδαν βίντεο και φωτογραφίες με θέμα την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση και ακολούθησε συζήτηση με την υπεύθυνη του προγράμματος. Ανακύκλωσαν τις συσκευασίες που είχαν συλλέξει εδώ και καιρό και τις έφεραν μαζί τους, στο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Δημιούργησαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Με τη βιωματική αυτή δράση οι μαθητές κατανόησαν καλύτερα την αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την ατομική τους ευθύνη και συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ευχαριστούμε το Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών Λαγκαδά.      






 Εκδρομή Γ' Γυμνασίου στη Ρώμη

Στις 27 με 30 Απριλίου η Γ΄ Γυμνασίου Χαλάστρας, στο πλαίσιο της πολυήμερης εκδρομής της επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ιταλίας τη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη με τη συνοδεία έξι καθηγητών. Ο στόχος της εκδρομής ήταν μορφωτικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός. Βασικός στόχος ήταν η καλλιέργεια της κουλτούρας περιήγησης σε μία Ευρωπαϊκή χώρα και η κοινωνικοποίηση των μαθητών. Σε αυτό το πλαίσιο καθηγητές και μαθητές ξεναγήθηκαν στο Βατικανό και τον Καθεδρικό του Αγίου Πέτρου, το Κολοσσαίο και την Ρωμαϊκή Αγορά, το Κάστρο των Αγγέλων και την Κατακόμβη του Αγίου Καλλίστου. Επισκέφτηκαν το Πάνθεον, την Βίλα Μποργκέζε, την ακρόπολη και θαύμασαν τις δεκάδες πλατείες όπως Φοντάνα Ντι Τρέβι, Ναβόνα, Ντελ Πόπολο, Βενέτσια, Κάμπο Ντι Φιόρι, Τραστέβερε, Ντι Σπάνια και Ισπανικά σκαλοπάτια, και πολλές άλλες. Η άρτια οργάνωση της εκδρομής, το πλούσιο σε ερεθίσματα πρόγραμμα και η άψογη συνεργασία των μαθητών - καθηγητών, συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδρομής και επισφράγισαν με πολλές και ανεξίτηλες αναμνήσεις τη φοίτησή τους στο 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας.

 

            



Εκπaιδευτική επίσκεψη στη Σιάτιστα
 
Στις 3 Απριλίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 και Β3 τμήματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Το φυσικό περιβάλλον ως τέχνη: παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε αρχοντικά γεφύρια και εκκλησίες» και «Μνημεία-ιστορικοί τόποι της Θεσσαλονίκης στις σελίδες της λογοτεχνίας» που υλοποιούν οι καθητητές/τριες Κουβάτα Δ., Μπίγκα Μ. Πλατιάς Χ. και Ασλανίδου Δ. επισκέφθηκαν την πόλη της Σιάτιστας. Εκεί οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα χρώματα της Σιάτιστας», το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Αρχαιολόγοι υποδέχτηκαν μαθητές και καθηγητές και τους ξενάγησαν στο αρχοντικό της Πούλκως και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 17ου αιώνα, αυτά τα σπάνιας ομορφιάς μνημεία της ελληνικής τέχνης. Στη συνέχεια οι μαθητές πειραματίστηκαν μέσω της εικαστικής δημιουργίας μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον ιστορίας και ομορφιάς, δημιουργώντας τα δικά τους ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ!
 
        


 Εκπaιδευτική επίσκεψη

Στις 20 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 και Β3 τμήματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Το φυσικό περιβάλλον ως τέχνη: παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε αρχοντικά, γεφύρια και εκκλησίες» και «Μνημεία ιστορικοί τόποι της Θεσσαλονίκης στις σελιδες της λογοτεχνίας» που υλοποιούν οι καθηγήτριες Μπίγκα Μαγδαληνή και Κουβάτα Δήμητρα, πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στη «συνοικία των Εξοχών», όπου με τη βοήθεια έμπειρων ξεναγών, γνώρισαν την ιστορία κάποιων εξεχόντων διατηρητέων κτιρίων με εκλεκτικιστικό ύφος: τη Βίλλα Αλλατίνι ή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κάζα Μπιάνκα ή Δημοτική Πινακοθήκη, τη Βίλλα Μορντώχ, το Ντεπώ (Αποθήκες του τραμ) και τη συνοικία Ουζιέλ.

 

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Μουσείο Βαλκανικών πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία των καθηγητριών τους Δ. Κουβάτα και Μ. Μπίγκα και με την εποπτεία των καθηγητών- τριών τους Χρ. Πλατιά και Δ. Ασλανίδου. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ξεναγήθηκαν από στρατιώτες στο μουσείο και τους βοηθητικούς χώρους (περιστερώνας ταχυδρομικών περιστεριών, νοσοκομείο εποχής και κτηνιατρείο) της έπαυλης Τόψιν. Μέσα από την ιδιαίτερα λεπτομερή και ενδιαφέρουσα ξενάγηση οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στον χρόνο και να γνωρίσουν το μέρος όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών για την παράδοση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα το 1912.


Εκπaιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, η εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας (Α΄ Τάξη - Τμήμα Α4) στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος (Ντοκιμαντέρ) που φέρει τον τίτλο: «Η πλάβα του Αξιού και Θερμαϊκού κόλπου».

Οι επίδοξοι κινηματογραφιστές μας, μυήθηκαν στα μυστικά της έβδομης τέχνης από ειδικευμένη ξεναγό, παρακολούθησαν τα πρώτα βήματα του κινηματογράφου στην Ελλάδα (ταινία 3D), συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων, ενημερώθηκαν για τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας και στο τέλος χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες δημιουργώντας οι ίδιοι την δική τους ταινία σε κινηματογραφικό στούντιο. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, Λεωνίδας Πλατανιώτης - Φιλόλογος και Αναστασία Κυπρίλλη - Πληροφορικός.

  

 

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και την Κρύπτη του Αγώνα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία των καθηγητριών τους Δ.Κουβάτα και Μ.Μπίγκα και με την εποπτεία των καθηγητών- τριών τους Ελ.Χαριτωνίδου, Ζ.Μπόσμου, Ελ. Ευθύμογλου, Ε. Ελευθεριάδου, Β.Κορωνιάδου και Θ.Χαδήμογλου.
Οι μαθητές της Β΄ τάξης ξεναγήθηκαν στο μουσείο και συμμετείχαν στη συνέχεια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης». Η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης ξετυλίχθηκε ζωντανά μπροστά στα μάτια των μαθητών μέσα από τη βιντεοπροβολή μικρής ταινίας, τη δραματοποίηση με θεατρικά καπέλα εποχής όλων των εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην πόλη, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας. Τα παιδιά συνεργάστηκαν στο πλαίσιο μικρών ομάδων δράσης και προσέγγισαν τις μεγάλες ιστορικές και πληθυσμιακές αλλαγές της Θεσσαλονίκης μέσα στον χρόνο με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.


Διδακτική επίσκεψη στο Νόησις

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής τα τμήματα Α1 και Α4 με την καθηγήτρια Πληροφορικής Κυπρίλλη Αναστασία και συνοδούς τις καθηγήτριες Αντωνίου Τζένη -Μαθηματικός και Ευθύμογλου Λίνα - Φιλόλογος, επισκέφθηκαν το Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας "Νόησις" και ξεναγήθηκαν σε δύο εκθέσεις. Την έκθεση «ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων, την πρόοδό τους σε διάφορα πεδία της επιστήμης και των τεχνών, καθώς και την επινόηση πλήθους τεχνικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, και την έκθεση «CONNECTED» η οποία αναφέρεται στην εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο.

   
 

 

Εκπaιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, τα τμήματα Γ2 και Γ3 του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος "Ονειρεύοντας με την Τζιαρούδα" και των εργαστηρίων δεξιοτήτων επισκέφτηκαν το σύλλογο "Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας", συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος Καδιανά Σοφία - Μουσικός, Πλατανιώτη Λεωνίδα - Φιλόλογος και Κυπρίλλη Αναστασία - Πληροφορικός. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ήθη και έθιμά του τόπου μας. Ευχαριστούμε πολύ, και ιδιαίτερα τον χοροδιδάσκαλο κ. Γιωργο Καψάλη και το μέλος του συλλόγου κ. Μαρία Κρέκα για την υπέροχη φιλοξενία!



Eπίσκεψη στο Radio City theatre

Την Δευτερα 6 Φεβρουαρίου 2023, το σχολειο μας επισκέφθηκε το Radio City theatre και παρακολούθησε την μουσικοχορευτικη παράσταση  "Ένα βήμα τη φορά The Musical" της Μαρίας Στεφάνου. Ένα Μουσικό έργο Αυτογνωσίας αφιερωμένο στα συναισθήματα. 

 

Εκπaιδευτική επίσκεψη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και στο Εθνικό Κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται στο σχολείο μας "UPCYCLING - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ…… δίνω 2η ΖΩΗ στα αντικείμενα και μια ευκαιρία στο περιβάλλον" στα τμήματα Α2 και Α3, οργανωθηκε και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στις 2/2/2023 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης βασισμένο στην έκθεση με τίτλο: "Black-Or-White" , η οποία περιλαμβάνει δημιουργίες ερασιτεχνών  σχεδιαστών μόδας με αποκλειστικά ανακυκλώσιμα υλικά. Αρχικά έπαιξαν με τις έννοιες άσπρο, μαύρο, χρυσό και ανακύκλωση και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Στο τέλος του προγράμματος το κάθε τμήμα πήρε μέρος στην κατασκευή ενός κουστουμιού με ανακυκλώσιμα υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους σχεδιαστές.

  

Παράλληλα, οι μαθητές επισκέφθηκαν και το Εθνικό Κολυμβητήτριο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.


Eπίσκεψη στο ΔΙΠΑΕ (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος)

Τα τμήματα Β2 και Β3 του σχολείου μας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CONNECT, το οποίο υλοποιείται στα τμήματα αυτά από την εκπαιδευτικό Κυπρίλλη Αναστασία ΠΕ86, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 1/2/2023 το ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με συνοδούς τους καθηγητές Ασλανίδου Δέσποινα - Θεολόγος και Πλατανιώτη Λεωνίδα - Φιλόλογος. Ο επίκουρος καθηγητής, του τμήματος Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, κ. Ουγιάρογλου Στέφανος μίλησε στους μαθητές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν τα ερωτήματα τους στον επιστήμονα. Τέλος ακολούθησε ξενάγηση στο τμήμα.

 

Διδακτική επίσκεψη στο NOESIS  

Την Παρασκευή 27/01/23, δύο τμήματα της Β' τάξης και συγκεκριμένα το Β1 και το Β3 ,στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής ,επισκέφθηκαν το Κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας - Νοησις που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Εκεί οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία "Το κλίμα της Γης" στο πλανητάριο, έπαιξαν "Ψαξ'το βρες'το λυσ'το" ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο στα πρότυπα ενός παιχνιδιού απόδρασης από κλειστούς χώρους βασισμένο στις αρχές STEM  με συλλογή στοιχείων, επίλυση γρίφων και κουίζ γνώσεων και τέλος ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση "Connected" μια έκθεση για την ιστορία των υπολογιστών και τη ζωή με το διαδίκτυο.


Διδακτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 24/1/2023, οι μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου μας επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου ξεναγήθηκαν και γνώρισαν την ιστορία των Εβραίων της πόλης μας. Στη συνέχεια μετέβησαν στην εβραϊκή συναγωγή όπου και ήρθαν σε επαφή με την ιουδαϊκή θρησκεία. Τέλος επισκέυθηκανν την εβραϊκή αγορά Μοδιάνο. Η διδακτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων των θρησκευτικών και της Ιστορίας. 

 

 

 

Εκπaιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Καινοτομίας "JOIST" στη Λάρισα

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CONNECT με θέμα:"Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του περιβάλλοντος", το οποίο υλοποιείται από την εκπαιδευτικό Κυπρίλλη Αναστασία ΠΕ86 στα τμήματα Β2 και Β3 του σχολείου μας, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στις 16/11/2022 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα (το μεγαλύτερο Πάρκο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).

Τα τμήματα αναχώρησαν από το σχολείο στις 9:00π.μ. και στις 11:00π.μ. επισκέφθηκαν στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST το οποίο διοργανώνει  τα Innovation Labs for Schools, τα πρώτα διαδραστικά εργαστήρια τεχνολογίας για μαθητές/τριες.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε 3 δομημένα θεματικά εργαστήρια με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, εξοπλισμό, λογισμικό και υποστήριξη, διάρκειας 2.5 ωρών και ήταν τα παρακάτω:

1. Inspire Lab
Περιήγηση με ξεναγό στην Έκθεση “Από τον Τροχό στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας” και εισαγωγή στις τεχνολογίες 3D Printing & Scanning με παρουσίαση προηγμένου εξοπλισμού και επίδειξη της χρήσης και της λειτουργίας του.

  2. Experience Lab

Μοναδική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας, εξοικείωση και έμπνευση για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όλο της το εύρος των εφαρμογών της, από την ψυχαγωγία μέχρι τις επιστήμες.

3. Create Lab
Δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων σε εικονικά περιβάλλοντα. Τα παιδιά δημιουργούν την δική τους πρώτη εικονική σκηνή με τρισδιάστατα αντικείμενα με Θέμα: Ένας ονειρικός κόσμος!

 

 

  

Η Γ΄ Γυμνασίου στην έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» 

Την Πέμπτη 15.12.2022, η Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας επισκέφτηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας τους Μ.Μπίγκα και με την εποπτεία των καθηγητών τους Δ.Κουβάτα, Χρ.Πλατιά και Ελ.Χαριτωνίδου. Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, με την οποία το Τελλόγλειο Ίδρυμα ολοκληρώνει τον κύκλο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022,  από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Τα έργα που μελέτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rοrbye, αλλά και ο Έλληνας Θ. Βρυζάκης. Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές μας και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό  σε βιωματικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις.

Η άρτια ανθολόγηση του φιλελληνικού ρεπερτορίου και η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και προσεγγίσεων πρόσφεραν στους μαθητές και στις μαθήτριες εκτός από την αισθητική απόλαυση, ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.


Σχ. 'Ετος 2021-22

 

Εκδρομή στο κτήμα Λίκνο στο Λευκοχώρι

Στις 9 Μαΐου 2022 ημέρα Δευτέρα, το σχολείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκρομή στο κτήμα "Λίκνο" στο Λευκοχώρι θεσσαλονίκης. Εκεί τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του κτήματος (τοξοβολία, zip line, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και ιππασία).

Κτήμα Λίκνο - κτήμα δεξιώσεων Θεσσαλονίκη - DEXIOSI.GR



Επίσκεψη στα Μετέωρα

Στις 15 Απριλίου 2022 ημέρα Παρασκευή, οι μαθητές της Β' Γυμνασίου επισκέφθηκαν τα Μετέωρα. Ξεναγήθηκαν στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πόλη των Τρικάλων.

 

img-1 img-2img-4 img-6


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

Οι μαθητές του τμήματος Α1 της Α΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αγγίζω και μαθαίνω την Αρχαία Μακεδονία". Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2022, με συνοδούς τις καθηγήτριες  Καριώτου Ιωάννα, Λιβαδιώτου Μαρίνα και Ηλιάδου .

                            arxmouseio1   arxmouseio3 


                            arxmouseio4   arxmouseio2

  

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε Ξάνθη - Κομοτηνή

Στις 13,14 και 15 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Ξάνθη και στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή 67 μαθητών της Γ' τάξης και 4 καθηγητών συνοδών.

Την 1η μέρα, αρχικά, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες, στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα. Μετά την άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο "Nestos" της Ξάνθης, ξενάγηθηκαν στο ιστορικό κέντρο, στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης και στην οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι. Κατόπιν ακολούθησε ελεύθερη ώρα στο κέντρο της πόλης και δείπνο σε ταβέρνα.

Την 2η μέρα, το 1ο γκρουπ μαθητών και συνοδών καθηγητών, επισκέφθηκε το χωριό Γαλάνη δίπλα από τους Τοξότες Ξάνθης όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον (Πεζοπορία στο παρακλάδι του διεθνούς μονοπατιού Ε6 δίπλα από τον ποταμό Νέστο, Τοίχος αναρρίχησης, Τοξοβολία και Zip Line). Το 2ο γκρουπ, επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρησης της Λίμνης Βιστωνίδας όπου και πραγματοποίησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (συζήτηση, παρακολούθηση βίντεο, επισκεψη στην εκκλησία του αγίου Νικολάου και παρατήρηση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας). Το απόγευμα, τα δυο γκρουπ επισκέφθηκαν την Κομοτηνή και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της και στο Γενί Τζαμί.

Την 3η μέρα, το 2ο γκρουπ μαθητών και συνοδών καθηγητών, επισκέφθηκαν το χωριό Γαλάνη δίπλα από τους Τοξότες Ξάνθης όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον (Πεζοπορία στο παρακλάδι του διεθνούς μονοπατιού Ε6 δίπλα από τον ποταμό Νέστο, Τοίχος αναρρίχησης, Τοξοβολία και Zip Line). Το 1ο γκρουπ, επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρησης της Λίμνης Βιστωνίδας όπου και πραγματοποίησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (συζήτηση, παρακολούθηση βίντεο, επισκεψη στην εκκλησία του αγίου Νικολάου και παρατήρηση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας). Στη συνέχεια, και τα δύο γκρουπ επισκεφθήκαν την πόλη της Καβάλας και ξεναγήθηκαν στο κάστρο της.

 

Σχ. 'Ετος 2019-20

Επίσκεψη στον κινηματογράφο στο Λιμάνι

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στον κινηματογράφο την ταινία "Το θαύμα".

Αποτέλεσμα εικόνας για ταινια το θαυμα

Γεννημένος με ακραία παραμόρφωση προσώπου, ο δεκάχρονος Όγκι πρέπει να αφήσει πλέον την κατ’ οίκον διδασκαλία και να πάει στο σχολείο. Μια εμπειρία που θα αποδειχτεί καταλυτική όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για όλους γύρω του.


Σχ. 'Ετος 2017-18

Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

Στις 8 Μαρτίου 2018 ημέρα Πέμπτη, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στη Μονή Λαζαριστών τη θεατρική παράσταση "Σε μένα μιλας;" του Ράινερ Χάχφελντ.


Επίσκεψη στον Δημοτικό Κινηματογράφο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Δήμου Κορδελού-Ευόσμου την ταινία "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη.

Η ταινία έχει θέμα την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές διακοσίων αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής Αντίστασης.Ο Βούλγαρης σκιαγραφεί την εικόνα ενός κοινωνικού συνόλου που ομαδικά αψηφά τον φόβο του θανάτου και αγωνίζεται μέχρι τελικής πτώσεως για την ελευθερία του, υπενθυμίζοντας την ιστορία του τόπου μας, χωρίς ενθικοπατριωτικές εξάρσεις.

Το Τελευταίο Σημείωμα - Home | Facebook


Σχ. 'Ετος 2016-17

Διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Ρομποτικής "Robot Set Go"

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα, στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της Γ' τάξης του σχολείου μας στο Κέντρο Ρομποτικής "Robot Set Go" Τα παιδιά, με τα κατάλληλα υλικά και εξαρτήματα, σχεδίασαν λειτουργικά ρομπότ. Τέλος, προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους και πέτυχαν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.


Αποτέλεσμα εικόνας για robot set go  Αποτέλεσμα εικόνας για robot set go


Σχ. 'Ετος 2015-16

Ημερήσια εκδρομή στην Καστοριά

Στις 20 Απριλίου 2016 ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας στην πόλη της Καστοριάς. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ενυδρείο, τον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιό και την Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας.

Αποτέλεσμα εικόνας για δισπηλιο


Επίσκεψη στα Γρεβενά

Στις 4 Απριλίου 2016 ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της πολιτιστικής ομάδας της Γ' τάξης στα Γρεβενά. Στα πλαίσια του  προγράμματος  πολιτιστικής εκπαίδευσης "Τα γεφύρια της Μακεδονίας. Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρών", οι μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Γέφυρα Σπανού και ενημερώθηκαν από το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πέρκου Βόρειας Πίνδου. Επίσης επισκέφθηκαν το Γεφύρι Ζιάκα, το Σπήλαιο και τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Μπίγκα Μαγδαληνή, η κ. Κουβάτα Δήμητρα (υπεύθυνες του προγράμματος) και ο Υποδιευθυντής του σχολείου κ. Πλατιάς Χρήστος.


Επίσκεψη στον κινηματογράφο "Ολύμπιον"

Στις 23 Φεβρουαρίου 2016, οι μαθητές της Α' και Β ΄τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος Project και του προγράμματος Αγωγής Υγείας που πραγματοποιείται φέτος στο σχολείο μας, παρακολούθησαν στον κινηματογράφο "Ολύμπιον", το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του διαδραστικού κινηματογράφου "Νικάμε τη βία και το σχολικό εκφοβισμό".

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση του φαινόμενου από εκπαιδευτικούς και μαθητές.


Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στη Μονή Λαζαριστών τη θεατρική παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα ...on the road". Μια multimedia παράσταση όπου το χιπ χοπ συναντιέται με την κλασική μουσική, ο λόγος με το video και το χορό, μεταφέροντας στο σήμερα την πιο εμβληματική ερωτική ιστορία όλων των εποχών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ

Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ

Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ Αποτέλεσμα εικόνας για ον τηε ροαδ ρωμαιοσ



Σχ. 'Ετος 2014-15

Επίσκεψη στην Καστοριά

Στις 2 Μαρτίου 2015 , οι μαθητές της Α΄ τάξης και Γ΄τάξης επισκέφθηκαν την Καστοριά. Η Α΄ τάξη στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος "Πλάβες: Μια εθνοαρχαιολογική προσέγγιση της παραδοσιακής ναυπηγικής τεχνικής των πλεούμενων της Χαλάστρας" επισκέφθηκαν το Δισπυλιό.

 ναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού στο Δισπηλιό


Η Γ΄ τάξη στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος "e-Twinning" που πραγματοποιείται στο σχολείο μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Μαυροχωρίου Καστοριάς.

 


Σχ. Έτος 2013-14

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Καστοριά

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, στα πλάισια του προγράμματος πολιτιστικής εκπαίδευσης "Βυζαντινή Θεσαλονίκη" οι μαθητές του προγράμματος επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, περίπου 20 χλμ πριν από την Καστοριά, όπου ξεναγήθηκαν στο καθολικό και γνώρισαν την ιστορία της μονής. Στη συνέχεια, αφού έκαναν το γύρο της λίμνης της Καστοριάς, επισκέφθηκαν το καθολικό της μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας  (11ουαι μ.Χ.) Στην επιστροφή επισκέφθηκαν το νεολιθικό λιμναίο οικισμό Δισπηλιό του 5500π.Χ. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές του πογράμματος κ.Ευαγγέλου Πηνελόπη και κ.Τζίφκας Δημήτριος.

sam 0416sam 0420

 

 


Επίσκεψη στον κινηματογράφο "Ολύμπιον"

Vitus [Alemania] [DVD]: Amazon.es: Bruno Ganz, Fabrizio Borsani, Teo  Gheorghiu, Urs Jucker, Julika Jenkins, Eleni Haupt, Kristina Lykowa, Tamara  Scarpellini, Daniel Rohr, Norbert Schwientek, Heidy Forster, Daniel Fueter,  Livia S. Reinhard, Susanne
Στις 31 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές της Α' και Β' τάξης παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Ολύμπιον μια ταινία ελβετικής παραγωγής με τίτλο Vitus του Φρέντι Μούρερ.
Ο Βίτους είναι ένα παιδί, που γεννήθηκε με ιδιαίτερα χαρίσματα. Η ευφυΐα του ξεπερνά κατα πολύ τον μέσο όρο. Η ικανότητα του στα μαθηματικά, στο πιάνο και γενικά η ωριμότητα της σκέψης του, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Οι γονείς του δεν έχουν την δυνατότητα, να διαχειριστούν την κατάσταση. Η περηφάνια που αισθάνονται για τον μονάκριβο γιο τους, τους οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον μικρό και στον ιδιόρρυθμο παππού του. Αυτή ακριβώς η επικοινωνία θα βοηθήσει τον Βίτους, να αντιληφθεί, ότι το χάρισμα δεν είναι να μπορείς να κάνεις κάτι, που δεν μπορούν να κάνουν οι συνομήλικοι σου, αλλά το να μπορείς να κάνεις αυτό, που θα σε κάνει ευτυχισμένο, πληρώνοντας βέβαια το ανάλογο τίμημα. Γι` αυτό και τα λόγια του παππού «για να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις, πρέπει να μάθεις, να αποχωρίζεσαι κάποια πράγματα», αποτελεί και το ηθικό δίδαγμα όλης της ιστορίας.








Επίσκεψη στα Μετέωρα

Στις 31 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Το κονάκι του Θεού και των μοναχών ανθρώπων», επισκέφθηκαν τα Μοναστήρια των Μετεώρων, Μεγάλο Μετέωρο και Αγ. Στέφανο.

img 0859 sam 0644 img 0886

Τα παιδιά είδαν από κοντά αυτά για τα οποία είχαν ενημερωθεί και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στο Μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου με μία μοναχή, η οποία τους μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού και για τη σημασία του μοναχισμού. Επιπλέον, κατά τη συνομιλία τους η μοναχή έδωσε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά.

Ήταν μια ουσιαστική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές!

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στις 17 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Α' τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα προβολής, παρακολούθησαν ένα τρισδιάστατο φιλμ (του πρώτου σε μουσείο της χώρας) που παρουσιάζει τον τρόπο που κατασκευάζεται μια ταινία, ώσπου να «βγει στο φως». Αργότερα περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο για μαθητές, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την εξοικείωση με την 7η τέχνη.

p2179463 p2179515 p2179519 p2179535

 

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 15,16 και 17 Φεβρουρίου 2014 με τη συμμετοχή 79 μαθητών της Γ' τάξης και 5 καθηγητών συνοδών. Προορισμός ήταν η Αθήνα και στόχος της ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά και ιστορικά της αξιοθέτα.

1779847 591791667572505 1608376852 n 1798844 591792487572423 1319343332 n DSC01871 1920568 591791854239153 1486120004 n

Στις 15/2/2014 αναχώρησαν στις 08:30 από τη Χαλάστρα. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφτασαν στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα στις 17:00. Το ίδιο βράδυ παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Sorry I am Greek" με το Λάκη Λαζόπουλο στο θέατρο "ΒΡΕΤΑΝΙΑ". Η βραδινή έξοδος ολοκληρώθηκε με βόλτα και φαγητό στο Κολωνάκι.

Στις 16/2/1014 μετά από ενα πλούσιο πρωϊνό, τα δύο γκρουπ των μαθητών εκ περιτροπής ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης και στη Βουλή. Στη συνέχεια περιηγηθήκαν στο Μοναστηράκι, όπου και έφαγαν για μεσημέρι. Το ίδιο απόγευμα επισκεύθηκαν τη Γλυφάδα.

dscn0422 p1040142com 1619627 591793094239029 384707942 n

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για τη βραδινή  έξοδο. Στη μουσικοταβέρνα "Στου Κορρέ" στου Ψυρρή εκτυλίχθηκαν σκηνές... γλεντιού και ξεφαντώματος με χορό και τραγούδι από ολους!

Στις 17/2/2014 μετά από την αναχώρηση από το ξενοδοχείο, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" όπου και ξεναγήθηκαν στη έκθεση "Leonardo da Vinci: Ο άνθρωπος εφευρέτης" και παρακολούθησαν την προβολή "Κατακτώντας τους ουρανούς: Ένα όνειρο της ανθρωπότητας", στη θόλο εικονικής πραγματικότητας. Με  τη λήξη του προγράμματος ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.

Στις 19:00 με την άφιξη των μαθητών στη Χαλάστρα και τις αποσκευές  γεμάτες εικόνες και αναμνήσεις η εκδρομή είχε περάσει στην Ιστορία!