1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ

Επίσημος Ιστότοπος

Πρόσφατα άρθρα

Επισκεψιμότητα

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα16
mod_vvisit_counterExθές63
mod_vvisit_counterΤρέχ. εβδομάδα79
mod_vvisit_counterΤελ. εβδομάδα214
mod_vvisit_counterΑυτόν το μήνα1475
mod_vvisit_counterΤελευταίο μήνα1279
mod_vvisit_counterΌλα90806

We have: 2 guests online
Your IP: 10.2.5.13
Mozilla 5.0, 
Today: Απρ 29, 2024

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Τίτλος: "Μοναστήρι: Το κονάκι του Θεού και των «μοναχών» ανθρώπων"

Μαθητές: Γ΄τάξη

Στόχοι:

Στόχος είναι να γνωριστούν οι μαθητές σε πολλαπλά επίπεδα με το ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που είναι το μοναστήρι όπως π.χ. τη διοικητική οργάνωση, τη διατροφή, την καθημερινότητα, τα παραγόμενα προϊόντα κτλ.

Επιδιώκεται η βιωματική προσσέγγιση τους μέσω προγραμματισμένων επισκέψεων σε μοναστήρια αλλά και μέσω δράσεων όπως π.χ. η  διοργάνωση μαγειρικής μοναστηριακών συνταγών.

Τελικός στόχος είναι οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουν μια θετική στάση και ευαισθησία απέναντι στα μοναστήρια που αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτισμού και θρησκευτικής παράδοσης.

Ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτενέργεια και η ομαδοσυνεργατική εργασία καθώς μαθαίνουν να αναζητούν υλικό με διάφορα μέσα.

Δραστηριότητες:

α. Πραγματοποίηση επίσκεψης στα μοναστήρια των Μετεώρων (φωτογράφηση,
    συνεντεύξεις μοναχών, καταγραφή παρατηρήσεων).
 

Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος και εφαρμόζοντας τη βιωματική μέθοδο στην ερευνητική διαδικασία, προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Μετέωρα στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη προβλήθηκε στα παιδιά ένα DVD για τα Μετέωρα, ώστε να έχουν μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το τι θα δουν κατά την επίσκεψή τους. Κατά τη διάρκεια της προβολής τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας, το οποίο αποκωδικοποιούσε τις πληροφορίες που τους δίνονταν από το DVD. Αυτή ήταν για τα περισσότερα παιδιά η πρώτη τους επαφή με τα Μετέωρα.

Επιπλέον, όλες οι ομάδες του προγράμματος συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις αντίστοιχες του θέματος της κάθε ομάδας, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στα πλαίσια της δράσης «συνέντευξη από μοναχούς».

Κατά την επίσκεψή μας στα Μοναστήρια των Μετεώρων, Μεγάλο Μετέωρο και Αγ. Στέφανο, τα παιδιά όχι μόνο είδαν από κοντά αυτά για τα οποία είχαν ενημερωθεί από το DVD, αλλά είχαν και την ευκαιρία να συνομιλήσουν στο Μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου με μία μοναχή, η οποία τους μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού και για τη σημασία του μοναχισμού. Επιπλέον, κατά τη συνομιλία τους η μοναχή έδωσε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά. Ήταν μια ουσιαστική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές!

β.  Εκδήλωση Προετοιμασίας και παρουσίασης μοναστηριακών συνταγών.

Στις 22/3/14 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας «Ημέρα Μοναστηριακής Διατροφής». Τα παιδιά του προγράμματος συμμετείχαν με ιδιαίτερη διάθεση στην προετοιμασία της μοναστηριακής τράπεζας σε χώρο του σχολείου που διακοσμήθηκε γι αυτόν το σκοπό από όπου και οι φωτογραφίες που ακολουθούν:

img 0992  img 0994  img 0997  img 09991

γ.  Συλλογή και επεξεργασία υλικού που συλλέχθηκε από τα παιδιά.